Szczegóły dotyczące efektów kształcenia realizowanych w ramach poszczególnych przedmiotów można odnaleźć w zakładce „Dla studenta- Sylabusy”
Dietetyka
W ostatnim czasie ten zawód cieszy się dużym zainteresowaniem z powodu epidemii otyłości. 3-letnie studia licencjackie przygotowują do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach opieki zdrowotnej (żłobki, przedszkola, sanatoria, szpitale, DPS-y), w cateringu, firmach produkujących zdrową żywność, inspekcji sanitarnej, restauracjach dietetycznych, poradnictwie dietetycznym, organizacjach konsumenckich i komercyjnych placówkach sportowych, rekreacyjnych i SPA.
Absolwenci otrzymują tytuł licencjata dietetyki i są przygotowani do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup społecznych, do sporządzania diety w leczeniu różnych chorób, sporządzania diet zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, oceny stanu odżywienia, leczenia niedożywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej i poradnictwa dietetycznego.
Praktyki zawodowe prowadzone są: w poradniach dietetycznych, w szpitalu dziecięcym, w szpitalu dla dorosłych, w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych, w DPS-ach i w zakładach przygotowujących żywność.
Praktyki zawodowe realizowane są w liczbie 960 godzin.
Wśród przedmiotów szczególnie interesujące są: doustna suplementacja pokarmowa, żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, żywienie osób w podeszłym wieku, żywienie w różnych zespołach metabolicznych, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, toksykologia i bezpieczeństwo żywności oraz konserwanty i barwniki w żywności.
Studia kończą się obroną pracy licencjackiej.
Studia przygotowują do studiów drugiego stopnia, na których istnieje możliwość zrobienia specjalizacji z poradnictwa dietetycznego lub cateringu.
Ukończenie studiów I stopnia jest równoznaczne z osiągnięciem kwalifikacji PRK na poziomie VI.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia lub studiów podyplomowych.
Rekrutacja
Przyszli studenci Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej muszą się legitymować świadectwem dojrzałości oraz dobrym stanem zdrowia, umożliwiającym pracę w zawodzie.
Do świadectwa dojrzałości należy dołączyć 3 zdjęcia
Pozostałe dokumenty (druki: kwestionariusz, umowa i zaświadczenia lekarskie) kandydat otrzyma przy zgłoszeniu się w Sekretariacie Uczelni.
Badanie lekarskie i poświadczenie odpowiedniego stanu zdrowia odbywa się na miejscu (w siedzibie uczelni). Od 19 października 2020 r. lekarz przyjmuje w czwartki i soboty od godziny 10:00 do 13:00.
Studia prowadzone systemem stacjonarnym są realizowane od poniedziałku do czwartku.
Studia prowadzone systemem niestacjonarnym realizowane są w postaci zjazdów 2 razy w miesiącu: piątek, sobota, niedziela.
Budynek Uczelni przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych
Obowiązuje kolejność zgłoszeń!
Umowa do pobrania: Dietetyka Stacjonarne
Program studiów – przedmioty w grupach
Grupa treści podstawowych
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Patofizjologia
- Psychologia ogólna
- Biochemia ogólna i żywności
- Chemia żywności
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
- Genetyka
- Kwalifikowana pierwsza pomoc
- Chemia ogólna i nieorganiczna
- Chemia organiczna
Grupa treści kierunkowych
- Żywienia człowieka
- Dietetyka pediatrycznej
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii
- Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo
- Organizacja pracy w zakładach żywienia
- Podstawa dietetyki
- Przetwórstwo żywności
- Konserwanty i barwniki w żywności
- Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
- Doustna suplementacja pokarmowa
- Seminarium dyplomowe
Grupa treści innych
- Wychowanie fizyczne
- Język angielski
- Technologia informacyjna
- Biologia medyczna
- Ochrona własności intelektualnej
- Metodologia badań i statystyki
- Praktyka zawodowa
- Praca dyplomowa
- Treści do wyboru (2 moduły)