Szczegóły dotyczące efektów kształcenia realizowanych w ramach poszczególnych przedmiotów można odnaleźć w zakładce „Dla studenta- Sylabusy”
Dietetyka
W ostatnim czasie zawód Dietetyk cieszy się ogromnym zainteresowaniem z powodu epidemii chorób dietozależnych, m.in. cukrzycy czy otyłości, ale również ze względu na możliwość niezależności zawodowej.
Kierunek Dietetyka to 3-letnie studia licencjackie przygotowujące do pracy z pacjentem w poradniach dietetycznych, zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, szpitale, DPS-y), żłobkach, przedszkolach oraz w cateringu, firmach produkujących zdrową żywność, inspekcji sanitarnej, restauracjach dietetycznych oraz organizacjach konsumenckich i komercyjnych placówkach sportowych, rekreacyjnych i SPA. Istotą w wyborze tego kierunku w NWSM jest fakt, że wykształcenie zdobywane jest na Wydziale Profilaktyki i Zdrowia w uczelni medycznej. Plan studiów obejmuje przedmioty kliniczne, m.in.:
Kliniczny zarys chorób,
Żywienie kliniczne dorosłych,
Żywienie kliniczne dzieci,
Żywienie w chorobach nerek,
Żywienie w diabetologii,
Żywienie w opiece paliatywnej i długoterminowej,
Dietetyka pediatryczna,
Podstawy diagnostyki laboratoryjnej.
Studenci uczą się w multimedialnych salach wykładowych, laboratorium chemicznym, pracowni technologii żywności, pracowni komputerowej. Grono nauczycieli akademickich tworzą wysokiej klasy specjaliści z zakresu dietetyki, technologii żywności oraz lekarze. Absolwenci, otrzymując tytuł licencjata dietetyki, przygotowani są do: sporządzania diet w leczeniu różnych chorób, w tym zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, oceny stanu odżywienia, leczenia niedożywienia, poradnictwa dietetycznego, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup społecznych, prowadzenia edukacji żywieniowej.Plany kształcenia na kierunku Dietetyka w NWSM przewidują realizację ponad 3500 godzin dydaktycznych (wykładów, ćwiczeń, seminariów) w tym 960 godzin praktyk zawodowych realizowanych w: poradniach dietetycznych, szpitalach, poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych, DPS-ach i zakładach przygotowujących żywność.
Studia kończą się Egzaminem Dyplomowym w formie pisemnej i praktycznej.
Ukończenie studiów I stopnia jest równoznaczne z osiągnięciem kwalifikacji PRK na poziomie VI. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia lub studiów podyplomowych.
Rekrutacja
Przyszli studenci Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej muszą się legitymować świadectwem dojrzałości oraz dobrym stanem zdrowia, umożliwiającym pracę w zawodzie.
Do świadectwa dojrzałości należy dołączyć 3 zdjęcia
Pozostałe dokumenty (druki: kwestionariusz, umowa i zaświadczenia lekarskie) kandydat otrzyma przy zgłoszeniu się w Sekretariacie Uczelni.
Badanie lekarskie i poświadczenie odpowiedniego stanu zdrowia odbywa się na miejscu (w siedzibie uczelni). Lekarz przyjmuje w wyznaczone dni.
Studia prowadzone systemem stacjonarnym są realizowane od poniedziałku do czwartku.
Studia prowadzone systemem niestacjonarnym realizowane są w postaci zjazdów 2 razy w miesiącu: piątek, sobota, niedziela.
Budynek Uczelni przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych
Obowiązuje kolejność zgłoszeń!
Umowa do pobrania: Dietetyka Stacjonarne
Program studiów – przedmioty w grupach
Grupa treści ogółnych
- Psychologia ogólna
- Doraźna pomoc przedmedyczna
- Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
- Metodologia badań naukowych i statystyka
- Ochrona dóbr intelektualnych
Grupa treści podstawowych
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Patofizjologia
- Biochemia ogólna i żywności
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Genetyka
- Chemia ogólna i nieorganiczna
- Chemia organiczna
- Kliniczny zarys chorób
- Towaroznawstwo
- Organizacja pracy w zakładach żywienia
- Edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii
[/column]
Grupa treści kierunkowych
- Żywienia człowieka
- Dietetyka pediatrycznej
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Proteomika z metabolomiką w dietetyce
- Biologia medyczna
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Technologia żywności i potraw
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Chemia żywności
- Podstawa dietetyki
- Przetwórstwo żywności
- Konserwanty i barwniki w żywności
- Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
- Regionalne zwyczaje żywieniowe
- Parazytologia
- Dieta alternatywna
Grupa treści fakultaywnych
- Wychowanie fizyczne
- Język angielski
- Technologia informacyjna
- Język migowy
- Fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie
- Psychodietetyka
- Polityka żywieniowa na świecie
- Alergie pokarmowe
- Związki biologicznie czynne w żywności
- Żywienie kliniczne dorosłych
- Żywienie kliniczne dzieci
- Żywienie w diabetologii
- Żywienie w chorobach nerek
- Rola rodziny w żywieniu
- Zaburzenia odżywiania w podłożu psychogennym
- Żywienie ludzi starszych
- Żywienie w opiece długoterminowej i paliatywnej
- Żywienie ciężarnych i kobiet w ciąży
- Poradnictwo dietetyczne