Szczegóły dotyczące efektów kształcenia realizowanych w ramach poszczególnych przedmiotów można odnaleźć w zakładce „Dla studenta- Sylabusy”
Dietetyka
W ostatnim czasie zawód Dietetyk cieszy się ogromnym zainteresowaniem z powodu epidemii chorób dietozależnych, m.in. cukrzycy czy otyłości, ale również ze względu na możliwość niezależności zawodowej.
Kierunek Dietetyka to 3-letnie studia licencjackie przygotowujące do pracy z pacjentem w poradniach dietetycznych, zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, szpitale, DPS-y), żłobkach, przedszkolach oraz w cateringu, firmach produkujących zdrową żywność, inspekcji sanitarnej, restauracjach dietetycznych oraz organizacjach konsumenckich i komercyjnych placówkach sportowych, rekreacyjnych i SPA. Istotą w wyborze tego kierunku w NWSM jest fakt, że wykształcenie zdobywane jest na Wydziale Profilaktyki i Zdrowia w uczelni medycznej. Plan studiów obejmuje przedmioty kliniczne, m.in.:
Kliniczny zarys chorób,
Żywienie kliniczne dorosłych,
Żywienie kliniczne dzieci,
Żywienie w chorobach nerek,
Żywienie w diabetologii,
Żywienie w opiece paliatywnej i długoterminowej,
Dietetyka pediatryczna,
Podstawy diagnostyki laboratoryjnej.
Studenci uczą się w multimedialnych salach wykładowych, laboratorium chemicznym, pracowni technologii żywności, pracowni komputerowej. Grono nauczycieli akademickich tworzą wysokiej klasy specjaliści z zakresu dietetyki, technologii żywności oraz lekarze. Absolwenci, otrzymując tytuł licencjata dietetyki, przygotowani są do: sporządzania diet w leczeniu różnych chorób, w tym zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, oceny stanu odżywienia, leczenia niedożywienia, poradnictwa dietetycznego, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup społecznych, prowadzenia edukacji żywieniowej.Plany kształcenia na kierunku Dietetyka w NWSM przewidują realizację ponad 3500 godzin dydaktycznych (wykładów, ćwiczeń, seminariów) w tym 960 godzin praktyk zawodowych realizowanych w: poradniach dietetycznych, szpitalach, poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych, DPS-ach i zakładach przygotowujących żywność.
Studia kończą się Egzaminem Dyplomowym w formie pisemnej i praktycznej.
Ukończenie studiów I stopnia jest równoznaczne z osiągnięciem kwalifikacji PRK na poziomie VI. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia lub studiów podyplomowych.
Rekrutacja
Przyszli studenci Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej muszą się legitymować świadectwem dojrzałości i ukończenia szkoły średniej (oryginał i kserokopia).
Do świadectwa dojrzałości należy dołączyć 2 zdjęcia
Pozostałe dokumenty (druki: kwestionariusz, umowa i zaświadczenia lekarskie) kandydat otrzyma przy zgłoszeniu się w Dziekanacie Uczelni. Podczas rekrutacji należy uiścić opłatę wpisową i rekrutacyjną w wysokości 290,00 zł (gotówka). Należy posiadać przy sobie dowód osobisty.
Badanie lekarskie i poświadczenie odpowiedniego stanu zdrowia odbywa się na miejscu (w siedzibie uczelni). Lekarz przyjmuje w wyznaczone dni.
Studia prowadzone systemem stacjonarnym są realizowane od poniedziałku do czwartku.
Studia prowadzone systemem niestacjonarnym realizowane są w postaci zjazdów 2 razy w miesiącu: piątek, sobota, niedziela.
Budynek Uczelni przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych
Obowiązuje kolejność zgłoszeń!
Program studiów – przedmioty w grupach
Grupa treści ogółnych
- Psychologia ogólna
- Doraźna pomoc przedmedyczna
- Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
- Metodologia badań naukowych i statystyka
- Ochrona dóbr intelektualnych
Grupa treści podstawowych
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Patofizjologia
- Biochemia ogólna i żywności
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Genetyka
- Chemia ogólna i nieorganiczna
- Chemia organiczna
- Kliniczny zarys chorób
- Towaroznawstwo
- Organizacja pracy w zakładach żywienia
- Edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii
[/column]
Grupa treści kierunkowych
- Żywienia człowieka
- Dietetyka pediatrycznej
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Proteomika z metabolomiką w dietetyce
- Biologia medyczna
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Technologia żywności i potraw
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Chemia żywności
- Podstawa dietetyki
- Przetwórstwo żywności
- Konserwanty i barwniki w żywności
- Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
- Regionalne zwyczaje żywieniowe
- Parazytologia
- Dieta alternatywna
Grupa treści fakultaywnych
- Wychowanie fizyczne
- Język angielski
- Technologia informacyjna
- Język migowy
- Fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie
- Psychodietetyka
- Polityka żywieniowa na świecie
- Alergie pokarmowe
- Związki biologicznie czynne w żywności
- Żywienie kliniczne dorosłych
- Żywienie kliniczne dzieci
- Żywienie w diabetologii
- Żywienie w chorobach nerek
- Rola rodziny w żywieniu
- Zaburzenia odżywiania w podłożu psychogennym
- Żywienie ludzi starszych
- Żywienie w opiece długoterminowej i paliatywnej
- Żywienie ciężarnych i kobiet w ciąży
- Poradnictwo dietetyczne